Nasi Briyani Pakistan

Tuesday, January 26, 2010

Bahan2

  • beras - 2 cawan, dibasuh dan direndam selama 15 minit
  • ayam atau daging
  • ghee atau minyak - 1 cawan
  • bawang besar - 2 or 3 ulas , dimayang
  • tomato- 3 biji, dipotong dadu
  • yogurt plain - 1 cawan
  • ketumbar - 1 sudu, ditumbuk
  • garam
  • perasa
  • serbuk SHAN briyani

Cara2

  1. masak nasi + bubuh garam dalam 1 1/2 sudu kecil, jangan sampai terlalu masak... erk, kira 3/4 nak masakla..
  2. dalam periuk lain, panaskan minyak/ghee, tumis bawang merah hingga kekuningan, masukkan ayam atau daging.
  3. biar mendidih, atau ayam masak
  4. jika guna daging, masukkan air supaya daging empuk,
  5. jika guna ayam, tidak perlu tambah air
  6. kemudian, masukkan tomato, yogurt dan rempah SHAN
  7. tumis sampai pecah minyak..
  8. tambahkan garam atau perasa jika perlu
  9. gaulkan bahan tumis ke dalam nasi,taburkan ketumbar yang ditumbuk dan tutup periuk sampai nasi dah agak2 masak..
  10. sedia untuk dimakan! :)
  11. boleh juga dihidang bersama salad..

0 comments:

Post a Comment

Mawar Recipes Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino