utk puding buih
- 8 biji telur ayam (satu dibuang merah)
- 1 bungkus agar2
- 1 senduk gula pasir
- sedikit susu pekat
- sedikit esen vanilla
utk kuah puding
- 1 tin susu cair
- 2 gelas air
- 1 merah telur (yg dibuang di atas)
- esen vanilla
- gula
- susu pekat
CARA2
puding buih
- rendam agar selama setgh jam
- kemudian masakkan agar2 dgn segelas air hingga didih
- masukkan gula
- sementara tgu agar2 agak pekat, pukul telur hingga naik putih cam buih- dalam mixer
- tutup api, masukkan agar2 dalam telur yg dah jd cam buih tu
- kacau hingga sejuk. jangan berhenti kacau kalau tak sejuk sebab nnt agar2 mendap ke bawah, so tak jadila..
- dh sejuk dan sebati, letak dlm bekas dan letak dlm peti sejuk bhgn bwh ye.
kuah
- masak susu cair,1 merah telur (yg dibuang td) dan air hingga didih
- campur sedikit gula dan susu pekat
- bila sejuk, titiskan esen vanila
- sejukkan dalam peti
*makan puding bersama kuah, letak kuah banyak skit supaya tak tawar sgt.
0 comments:
Post a Comment