Puding Buih

Thursday, December 10, 2009

BAHAN2



utk puding buih


  • 8 biji telur ayam (satu dibuang merah)

  • 1 bungkus agar2

  • 1 senduk gula pasir

  • sedikit susu pekat

  • sedikit esen vanilla

utk kuah puding



  • 1 tin susu cair

  • 2 gelas air

  • 1 merah telur (yg dibuang di atas)

  • esen vanilla

  • gula

  • susu pekat

CARA2


puding buih



  • rendam agar selama setgh jam

  • kemudian masakkan agar2 dgn segelas air hingga didih

  • masukkan gula

  • sementara tgu agar2 agak pekat, pukul telur hingga naik putih cam buih- dalam mixer

  • tutup api, masukkan agar2 dalam telur yg dah jd cam buih tu

  • kacau hingga sejuk. jangan berhenti kacau kalau tak sejuk sebab nnt agar2 mendap ke bawah, so tak jadila..

  • dh sejuk dan sebati, letak dlm bekas dan letak dlm peti sejuk bhgn bwh ye.

kuah



  • masak susu cair,1 merah telur (yg dibuang td) dan air hingga didih

  • campur sedikit gula dan susu pekat

  • bila sejuk, titiskan esen vanila

  • sejukkan dalam peti

*makan puding bersama kuah, letak kuah banyak skit supaya tak tawar sgt.

0 comments:

Post a Comment

Mawar Recipes Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino