- beras - 2 cawan, dibasuh dan direndam selama 15 minit
- ayam atau daging
- ghee atau minyak - 1 cawan
- bawang besar - 2 or 3 ulas , dimayang
- tomato- 3 biji, dipotong dadu
- yogurt plain - 1 cawan
- ketumbar - 1 sudu, ditumbuk
- garam
- perasa
- serbuk SHAN briyani
Cara2
- masak nasi + bubuh garam dalam 1 1/2 sudu kecil, jangan sampai terlalu masak... erk, kira 3/4 nak masakla..
- dalam periuk lain, panaskan minyak/ghee, tumis bawang merah hingga kekuningan, masukkan ayam atau daging.
- biar mendidih, atau ayam masak
- jika guna daging, masukkan air supaya daging empuk,
- jika guna ayam, tidak perlu tambah air
- kemudian, masukkan tomato, yogurt dan rempah SHAN
- tumis sampai pecah minyak..
- tambahkan garam atau perasa jika perlu
- gaulkan bahan tumis ke dalam nasi,taburkan ketumbar yang ditumbuk dan tutup periuk sampai nasi dah agak2 masak..
- sedia untuk dimakan! :)
- boleh juga dihidang bersama salad..
0 comments:
Post a Comment